Stagiaire gezocht voor meewerken aan verbeteren richtlijnmethodologie voor diagnostische en prognostische vragen.
Ben jij gepassioneerd over het verbeteren van de gezondheidszorg? Help ons met het verbeteren van het ontwikkelproces van zorgrichtlijnen met diagnostische en prognostische vragen.
Richtlijnen bevatten aanbevelingen om zorgprofessionals en patiënten te ondersteunen bij het nemen van beslissingen om zo de zorg te optimaliseren.
Met diagnostische testen en prognostische instrumenten proberen we beter te voorspellen welke mensen baat hebben bij specifieke diagnostiek, screening en/of therapie. Het is alleen zinnig testen en instrumenten aan te raden die een positief effect hebben op patiëntrelevante uitkomsten.
Op dit moment is de methodiek voor het aanbevelen van diagnostische testen en prognostische instrumenten nog onvoldoende ontwikkeld.
Omdat het effect van het gebruiken van diagnostische testen en prognostische instrumenten op patiëntrelevante uitkomstmaten meestal als zeer positief wordt ingeschat zonder dat hier direct bewijs voor is gevonden, bevatten huidige richtlijnen soms aanbevelingen voor testen die weinig toevoegen aan de kwaliteit van zorg. Soms worden waardevolle testen en instrumenten juist niet aangeraden. Er is behoefte aan handvatten voor de duiding van bewijs over de accuratesse van diagnostische testen en de performance van prognostische instrumenten en de koppeling aan patiënt relevante uitkomstmaten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een analytisch framework dat is gebaseerd op bestaande methodologie.
Met een multidisciplinaire groep willen we de methodologie voor het ontwikkelen van aanbevelingen bij diagnostische en prognostische vragen verbeteren. We starten dit grote project met het maken van een inventarisatie van de vragen die zijn uitgewerkt in gepubliceerde richtlijnen voor medisch specialisten. Ook wordt in kaart gebracht hoe andere (internationale) richtlijnorganisaties met deze vragen omgaan.
Het inventariseren van uitgewerkte diagnostische en prognostische vragen in medisch specialistische richtlijnen en de in de praktijk gebruikte werkwijze bij het Kennisinstituut en bij andere richtlijnorganisaties. Op basis van deze kennis kan verder gewerkt worden aan een analytisch framework dat bouwt op bestaande methodologie. In het kader van leerdoelen en beschikbaarheid wordt in overleg met de student de definitieve focus aangebracht, waarbij de student zich op een van de onderdelen kan richten.
De stageopdracht heeft in overleg met de stagiaire een looptijd van 12-20 weken en vindt plaats in Q2 of Q3/Q4 2025.
Onderzoeksstage:
Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde en proactieve (WO) student met een gezondheidsrelateerde opleiding met voorkennis en interesse in epidemiologie of statistiek. Je kunt zelfstandig aan projectdoelen werken, vindt het leuk om kritisch (mee te) denken en bent oplossingsgericht.
Dan zien wij jouw CV en motivatie graag tegemoet. Informatie over de stageplek kun je opvragen bij Janneke Hoogervorst-Schilp via j.hoogervorst@kennisinstituut.nl of José Maas via j.maas@kennisinstituut.nl.